LisstilAktivitetSamhällePappaindexValspecialOpinion
     

Därför en PappaManual
Det händer inte mig
Pappan och samhället

Att vara en pappa
Pappapärmen
Bevisa din medverkan
Din pappaledighet
Bli berövad sin roll
Vårdnadstvisten
Därför vinner mamman
Några ord om feminism

P A S - Parental Alienation Syndrome
Juridisk hjälp eller inte
Vad säger lagen
Vårdnadstvistmodell
vanliga minor och fällor
Om förlusten är ett faktum
Att bli en vinnare
Förebyggande åtgärder
Vårdnadsutredning

Dokument
Blandade frågor och svar
Hjälp och stöd
Om PappaManualen
Kontakta oss
Sista ordet...

BOKHYLLAN med tips
Att få tips och tricks genom en god bok är den snabbaste vägen till att bli en bra pappa.

Du skall bli pappa
Dick Sundevall, bejakar lusten och glädjen inför faderskapet.

Beställ här!
 
Pappans bok
Bosse Diseborn, vänder sig till den blivande pappan.

Beställ här!
 

 


Plötsligt så växer vi, något händer men vi har svårt att sätta fingret på det. Rent konkret vet vi vad det är, uppenbart, men vi förundras samtidigt av den där känslan som inte infinner sig...
Oavsett om du älskar din kvinna och det varit en enorm kamp till denna dag, eller det bara hände, eller "hon bestämde sig" och du kan inget göra än att hänga på, eller till och med genom ett DNA-test som du nu sitter med i din hand... Korka upp champagnen, tänd ciggarren...

- GRATTIS, DU SKALL BLI FAR!

Att hitta den där "pappaskänslan" skiljer sig mellan mannen och kvinnan och är egentligen ganska självklart.
En kvinna kommer för varje sekund känna hur hon växer in i rollen. Beviset bär hon inom sig där hennes roll växer i perfekt harmoni. Oavsett om hon är med på det eller inte, så sköter kroppen alla praktiska förberedelser. (Ingen har sagt att det är roligt, men graviditeten har följt samma mönster sedan tidernas begynnelse och de flesta kvinnor under sin graviditet kan inte undgå att det händer).

Pappa blir man inte genom kvinnans graviditet, inte ens ett ultraljud (bild på barnet i magen) får oss att reagera nämnvärt, Inte ens en spark så det putar på magen kan förändra inlevelsen. Kanske om vi lägger vårt hopp till förlossningen?

- Sorry, inte ens där blir vi pappa!

Vi tittar på vår omvärld i jakten efter svaret. Kulturell- och, sociala faktorer, familjetraditioner och moral blir rättsnören i väntan på "att det där speciella skall inträffa...”

Vi försöker under graviditeten att engagera oss och vill hitta rollen som "pappa" genom alla praktiska förberedelser, vi börjar att "boa". Vi slås av insikten att "om vi kan arbeta lite mer" så får vi det där överskottet i kassan. "Det är dyrt med barn...". Har vi fått faderskapsbeviset genom ett papper så slapp vi kanske stressen innan, men samma fråga finns:

- Hur skall jag få den där känslan. Hur blir jag pappa?

Här skall vi göra en symbolisk skiljelinje mellan att vara "pappa" och det som i juridisk mening är "far". "Faderskap" är ett allmänt begrepp och juridiskt fastställande av barnets biologiska härkomst. Det innebär inte att du automatiskt blir en "pappa". Å andra sidan kan du bli en underbar pappa till din nya kvinnas barn, trots att du inte är deras biologiska far…

Far = biologiskt & juridiskt - Pappa = Ansvar & Engagemang

Svaret är faktiskt enklare än kvinnans graviditet:

PAPPA BLIR DU ENDAST GENOM ATT DU VÄLJER DET AV FRI VILJA!

Hur många män tror du fortsätter sitt liv som om inget har hänt efter en ganska snar tid efter förlossningen?
Överlåter vardagen och ansvaret till kvinnan med en motivation som lyder liknande; ”hon har fött barnet, så då får hon även ta hand om det”.
Hela vårt samhällssystem bottnar i detta synsätt och vi måste inse att det är både förlegat och ineffektivt och man kommer få ta konsekvensen av det.
Hur många av dessa fäder tror du inte vaknar till liv när kvinnan sedan drar mannen inför domstol och kräver full vårdnad om barnet.
”Fadern till barnet har ändå inte engagerat sig, lyder motivationen.”
Då dallrar det till i skägget. Nu plötsligt fanns inget annat som gällde i hela livet än barnet. ”Fan vad det gör ont, du fattar inte hur du sårar mig…”
- Som om tiden innan skulle räknas... Glöm det, den är redan borta!

En "far" kan vilken man som helst vara eller bli, det är bara doppa veken tillräckligt många gånger utan skydd och skita i resten.
- Vårt lagsystem är genialt strukturerat, så att du när som helst, trots dina tidigare fel och brister, kan gå från att vara ”far” till att bli världens bästa "pappa".

Att bli "pappa" är att ta det till nästa nivå. Vilja engagera sig i sitt barn, vara med och påverka, vara en naturlig del och bidra till deras utveckling.
Se sitt underverk växa och med tiden blir stor…

Att bli pappa är att investera idag och få tillbaka i framtiden!

Desto tidigare du gör detta val, desto mer kommer du ha ut av din resa.
Du behöver inte vara orolig att du inte kan, det kommer naturligt med repetition och tid. (Som att lära sig att cykla) Du kommer också att märka att bandet mellan dig och ditt barn blir något alldeles eget och unikt. Ju tidigare, desto bättre. Då växer ni också tillsammans med uppgiften.

Du kommer själv att uppleva vad mammor pratar om när de säger ”att de känner på sig hur barnet mår eller gör, trots att de befinner sig på en helt annan plats”. Och om du missade starten? Det är faktiskt helt okey!

ATT BLI PAPPA ÄR ALDRIG FÖR SENT...
... MEN INGEN ANNAN KAN GÖRA DET VALET ÄN DU SJÄLV!